Madeleines

by Louise

madeleinesDe meeste vrouwen, de zwangeren buiten beschouwing gelaten, zullen niet blij worden van hun buikje. Echter Madeleines met buikjes mogen met trots getoond worden. Deze elegante cakejes die gekenmerkt worden door hun schelpvorm aan de ene zijde, zijn niet compleet zonder een buikje aan de andere zijde. Deze madeleines zien eruit alsof ze zo uit een Franse patisserie komen. Maar zonder al teveel moeite kun je ze zelf vers uit je eigen oven laten komen.

madeleines Dit recept is deels geïnspireerd op een recept van Weekend Bakery en is voldoende voor 30 stuks.

Ingrediënten:

 • 175 g patentbloem (of Zeeuwse bloem)
 • 5 g bakpoeder
 • 175 g roomboter
 • 160 g lichtbruine basterdsuiker
 • 30 g honing
 • 190 g ei (ongeveer 4 kleine)
 • 1/8 tl zout
 • 1 tl vanille extract
 • 1/4 tl amandel extract (optioneel)

madeleinesBereiding:

 1. Smelt de boter in een pannetje en laat het al pruttelend goudbruin verkleuren tot het een nootachtige geur krijgt (beurre noisette). De vaste bestanddelen in de boter gaan hierdoor karameliseren, waardoor de boter een lekkere smaak krijgt en het beslag tegelijkertijd een mooie bruine kleur krijgt. Laat de boter vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Meng de honing, eieren, zout, vanille en amandel extract met de suiker. Ga het vooral niet met een mixer opkloppen, het is namelijk niet de bedoeling dat het een luchtig beslag wordt. Zeef de bloem en bakpoeder erboven en spatel of roer dit erdoorheen. Meng tot slot de afgekoelde boter erdoor tot een mooi homogeen beslag.
 3. Het makkelijkst is het om het beslag nu in een wegwerp spuitzak te doen (of een zip lock zakje), zodat je het beslag later zonder moeite in de bakvorm spuit. Heb je geen spuitzak, dan laat je het beslag afgedekt in de kom, want het beslag moet nu 1 uur in de koelkast rusten (zie tip).  Dit keer heb ik het recept gehalveerd, vandaar de kleine spuitzak.madeleines
 4. Verwarm de oven voor op 235°C. Vet de Madeleine bakvorm in met gesmolten boter en bestuif ze hem met bloem. Klop de overtollige bloem eruit. Neem de spuitzak (of zip lock zak) uit de koelkast, knip er een puntje af en spuit het beslag in de vormpjes tot ze voor 3/4 zijn gevuld. Je kunt ook met een lepel het beslag in de vormpjes doen. Bak de Madeleines 2,5 min op 235°C, verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C en bak ze vervolgens nog 7 minuten tot ze gaar zijn en de randjes bruin verkleurd  zijn.
 5. Haal de Madeleines uit de vorm en laat ze een paar minuten op een plat vlak koelen voordat je je ze op een rooster legt. Leg je ze te snel op een rooster, dan krijg je een afdruk van het rooster op je mooie schelpen of gladde buikjes.
 6. De Madeleines zijn vers gebakken het lekkerst!

Tip: Om het befaamde buikje te krijgen is het belangrijk dat het beslag gekoeld is. Bewaar het resterende beslag daarom in de koelkast wanneer je eerste bakplaat in de oven staat.

Tip: Doordat je het beslag gerust wat langer in de koelkast kunt laten rusten, kun je bijvoorbeeld ‘s avonds het beslag maken om het daarna de hele nacht in de koelkast te bewaren. De volgende ochtend kun je dan zonder al teveel gedoe in de keuken in een mum van tijd verse Madeleines bij de koffie of thee serveren (leuk voor het geval je schoonzus gezellig op bezoek komt).madeleinesVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

5 reacties

Marieke & Ed 18 september 2014 - 17:30

Ze zien er echt fantastisch uit en de bulten zijn indrukwekkend! De beurre noisette is bij ons ook een variant, maar na het bakken verliest het helaas wel wat van die lekkere noot-achtige smaak is onze ervaring, maar toch de moeite waard alleen al vanwege die heerlijke geur.

Antwoord
louiseheruer 19 september 2014 - 13:04

Dankjewel Marieke en Ed! Ik heb van de beurre noisette ook de vaste bestanddelen gebruikt die op de bodem van de pan liggen. Soms gooit men dat “bezinksel” weg omdat het er minder mooi uit ziet. Er zit echter juist veel smaak in dat deel is mijn ervaring. Daarnaast is het belangrijk om de boter écht goed bruin te laten worden. Dat is wel even een kritische grens, want laat je de boter dan net iets langer door bruineren dan verbrand het en dát aroma willen we natuurlijk niet.

Antwoord
dorien 22 september 2014 - 13:46

Uit ervaring kan ik zeggen dat deze “bolbuikjes” je tong strelen. Zeker met een kopje thee in de najaarszon met aangenaam gezelschap!!!

Antwoord
xE 20 oktober 2015 - 17:02

Wat wordt er precies bedoelt met:
◾1/4 tl amandel extract (optioneel)?

Amandelmeel?

Antwoord
KeukenAtelier 20 oktober 2015 - 17:15

Nee, het is geen amandelmeel, maar een vloeibare essence. Je kunt het toevoegen om een klein beetje amandelsmaak te creëren. Ik gebruik een klein flesje van het merk Jo-La, wat je bij een Aziatische toko kunt kopen. Gebruik er heel weinig van, want het is sterk! Als je het niet gebruikt zijn de madeleines ook heel lekker, want vanille, honing, lichtbruine basterdsuiker en beurre noisette geven ook al een heerlijk aroma. Vandaar dat amandel extract slechts een optie is.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.