Quindim (Braziliaans dessert)

by Louise

Quindim 1Het WK in Brazilië is voor Nederland nog in volle gang, daarom hier nog een stukje eetcultuur van het gastland. Een quindim of quindin (spreek uit als kin djing) is een typisch Braziliaans dessert gemaakt van eidooier, kokos, suiker en boter. Ze worden vaak op feestjes geserveerd als een kleine zoete traktatie. Terwijl ze in een waterbad (au bain marie) in de oven worden gebakken komt de kokos naar boven en vormt een soort kokoskoekje aan de bovenkant. Eenmaal uit de oven en afgekoeld keer je de quindim om en blijkt de kokosbodem bedekt te zijn met een verleidelijke glimmende intens gele custardlaag.

Quindim 2Dit recept is overgenomen van La Cuisine de Bernard en is goed voor 7 quindims. Ik heb hiervoor losse siliconen cupcake vormpjes gebruikt, maar in espresso kopjes zou het ook goed kunnen. Hoe smaller het vormpje hoe hoger de quindim wordt. Bij mij waren de quindims platter dan ze horen te zijn.

Ingrediënten:

  • 3 eidooiers
  • 15 g zachte boter
  • 100 g suiker
  • 50 g lauw water
  • 25 g gedroogde geraspte kokos

Quindim 3Bereiding:

  1. Doe het water bij de kokos en laat het 5 min. staan, zodat de kokos het water kan opnemen.
  2. Vet 7 kleine vormpjes in met boter en bestrooi de wanden met suiker.
  3. Doe de suiker, boter en kokos in een blender en meng het kort, voeg dan de dooiers toe en meng het in 2 min. tot een homogene massa. Als je geen blender hebt, kun je dit ook met de hand doen.
  4. Verdeel het mengsel over de vormpjes en zet ze in een ovenschaal. Vul de ovenschaal met 2 cm kokend water. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40-50 min tot de quindims lichtbruin zijn gekleurd.
  5. Laat ze minstens 2 uur afkoelen in de koelkast. en keer ze dan om op een schoteltje en geniet van je kleine zoete verleiding met een kopje thee of koffie.

Quindim 4Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.