Lasagne alla Keukenatelier

Lasagne alla keukenatelier

met veel groenten

by Louise

Lasagne alla KeukenatelierEen heerlijke huisgemaakte lasagne waar je naar hartenlust mee kunt variëren en experimenteren! Met dit basisrecept kun je zowel een vegetarische als een variant met vlees maken. Ook de bechamelsaus is niet moeilijk om te maken. Ik leg het je allemaal uit in dit recept inclusief diverse tips.

Lasagne met restjes groenten, ideaal tegen verspilling

Huisgemaakte lasagne is niet alleen erg lekker, maar ook ideaal om restjes groenten in te verwerken. In plaats van de voorgesneden Italiaanse groentemix die ik nu heb gebruikt, kun je er bijvoorbeeld ook die ene wortel, die halve courgette of dat laatste stukje bloemkool of paprika in verwerken. Een mooie manier dus om voedselverspilling tegen te gaan. Ook kun je kiezen of je de vulling met of zonder vlees wilt maken (zie mijn alternatieven). Je kunt er dus alle kanten mee op met een beetje culinaire creativiteit. Vandaar de naam: lasagne alla Keukenatelier. 🙂

Bereiden met verse of gedroogde pasta vellen

Je kunt voor dit recept zowel verse lasagne vellen als gedroogde gebruiken. De methode met verse pasta vellen gaat iets sneller, maar als je alleen de gedroogde bladen kunt vinden dan is dat ook prima. In het recept geef ik je tips hoe je deze het makkelijkst kunt gebruiken.

Wellicht vind je deze recepten ook lekker: aubergine lasagne (zonder pasta dus minder koolhydraten), of deze variant met tonijn en kappertjes.

Veel plezier en eet smakelijk!

Lekkere lasagne alla keukenatelier

Personen: 5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een ovenschaal 30 x 20 cm, voor ongeveer 5 personen:

 • 500 g rundergehakt (of zie alternatieven*)
 • 1 ui
 • 2 knoflook
 • 2½ tl Italiaanse of Provençaalse keukenkruiden
 • gedroogde chilipeper, naar smaak
 • 2 el olijfolie
 • 1 zakje Italiaanse roerbakgroente 600 g (of zelf gesneden courgette, prei, ui, wortel, paprika)
 • 3 el verse gehakte peterselie, optioneel
 • 1 blikje tomatenpuree, 70 g
 • 1 pakje tomato Frito, 350 g
 • 250 g verse lasagnevellen, of 12 gedroogde lasagne bladen** (200 g)
 • peper en zout naar smaak

* Als (vegetarisch) alternatief voor rundergehakt kun je uiteraard ook vegetarisch gehakt gebruiken. Of vervang het gehakt door een mengsel van gebakken champignons met een blikje linzen erbij. Soms gebruik ik als tussenoplossing (wel vlees maar minder) 250 g gehakt in combinatie met een blikje linzen, dat is ook erg lekker!

** Als je gedroogde lasagne bladen gebruikt doe dit dan als volgt: breng een wijde pan met water aan de kook en laat het zachtjes koken op een laag vuur. Doe telkens 4 lasagne bladen in de pan. Leg de bladen één voor één in de pan om te voorkomen dat ze aan elkaar vastplakken. Kook de bladen 4-5 minuten en haal ze er dan met een tang uit. Laat ze iets uitdruppelen en leg ze direct op de saus in de ovenschaal. Kook vervolgens weer 4 nieuwe pasta bladen terwijl je ondertussen een laagjes saus in de ovenschaal verdeelt enz.

voor de bechamelsaus***:

 • 280 g (half)volle melk
 • 30 g bloem
 • 25 g boter
 • nootmuskaat naar smaak
 • peper en zout naar smaak
 • ¼ tl knoflookpoeder of verse knoflook naar smaak
 • 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 125 g geraspte belegen kaas

*** In dit recept laat ik je een makkelijke manier zien om bechamelsaus te maken ("alles in één methode"). Je kunt zelf kiezen welke manier je wilt gebruiken. Dit keer heb ik de "klassieke methode" (de "roux methode") gebruikt, zodat ik deze ook kan laten zien aan jullie. Het hangt een beetje van mijn bui af welke methode ik gebruik. 😉

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Begin met de vulling: fruit de ui en knoflook in olijfolie. Rul het gehakt met de Italiaanse kruiden en chilipeper. Voeg de groente toe en bak dit even mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak het 1 minuut mee met het gehakt. Voeg dan de tomato frito toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Roer de verse peterselie erdoor en zet het vuur uit.
 2. Vet de ovenschaal in en doe 1/3 van de vulling op de bodem. Leg dan 4 lasagne bladen op de saus. Herhaal dit nog 2 keer zodat je eindigt met een laag lasagne bladen. Als je gedroogde pasta bladen gebruikt, volg dan de manier zoals ik hierboven heb beschreven om ze voor te koken. Dit voorkoken is voor in dit recept nodig omdat de vulling weinig vocht bevat.
 3. Verwarm de oven voor op 190 ºC (hetelucht).
 4. Maak nu de bechamelsaus: smelt de boter in een steelpan, voeg dan de bloem in één keer toe. Roer het om en laat het 1 minuutje zachtjes bakken. Schenk dan de melk er in één keer bij. Roer het goed door met een garde en laat het al roerende binden tot een saus. Laat de saus al roerende 2 minuten zachtjes pruttelen en breng hem op smaak met peper, zout, nootmuskaat en knoflook(poeder). Voeg tot slot de Parmezaanse kaas toe en roer deze door de saus.
 5. Schenk de bechamelsaus direct over de lasagne bladen uit en verdeel de bechamelsaus tot alle lasagnebladen zijn bedekt. Bestrooi de lasagne tot slot met de geraspte kaas. Bak de lasagne 40 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
 6. Serveer de lasagne direct, eventueel met een groene of gemengde salade erbij. Buon appetito!
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.