Chinese tomatensoep (meer groente, minder suiker)

by Louise

Ik denk dat vrijwel iedereen wel eens Chinese tomatensoep heeft gegeten. Die heerlijke gebonden soep, met z’n karakteristieke zoete en pittige smaak. Deze zoete smaak is helaas niet het resultaat van alleen maar zongerijpte tomaten, net zo min als dat deze soep authentiek Chinees is. Om deze soep zo zoet te krijgen is er vaak suiker nodig, veel suiker.

Natuurlijke suikers in groente

Lang geleden heb ik deze soep eens gemaakt en was toen enigszins geschrokken van de hoeveelheid suiker die ervoor nodig was. Daardoor heb ik het na die tijd niet meer gemaakt. Totdat ik laatst op het idee kwam om eens te proberen gebruik te maken van alternatieven voor suiker: de natuurlijke suikers die in groente zitten. Met een voorraad groentes die een zoete smaak hebben als prei, paprika, ui, wortel en zoete aardappel begon het experimenteren in mijn keuken.

Na een aantal pogingen was mijn missie geslaagd en hopelijk zijn jullie daar net zo enthousiast over als mijn gezin! Deze tomatensoep is zoet, pittig en lekker gebonden, datgene wat mij allemaal aanspreekt aan Chinese tomatensoep. Met het grote verschil en bijkomend voordeel dat er nu veel meer groente in zit én tevens een stuk minder toegevoegde suikers. Het verrassende is dat je niet eens in de gaten hebt dat deze soep zoveel groente bevat, een leuke truc voor kinderen aan tafel (tip). Voor de smaak is ook een beetje ketjap manis en gembersiroop toegevoegd. Deze bevatten suiker, maar ik kan je verzekeren dat de totale hoeveelheid toegevoegde suiker enorm is gereduceerd. Zeker als je nagaat dat deze ingrediëntenlijst genoeg is voor ruim 3 liter soep!

Vegetarische variant

Je kunt deze soep vegetarisch bereiden als je de kip achterwege laat en de kippenbouillontabletten vervangt door groentebouillontabletten. Als vervanging voor de kip kun je de soep serveren met reepjes omelet en ik denk dat plakjes gebakken champignons (of andere soorten als portobello en shiitake) er ook erg lekker bij zullen smaken. De waterkastanjes zijn een optionele toevoeging, maar geven een lekker knapperige verrassing in de soep. Probeer het maar…!

Ingrediënten (voor ruim 3 liter soep):

 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 grote prei, in ringen
 • 200 g wortel, in plakjes van 3-5 mm
 • 2-3 el zonnebloemolie
 • 2 knoflooktenen, geperst of gesnipperd
 • 20 g verse gemberwortel, geraspt of fijn gesnipperd
 • 1 kg (tros)tomaten*, elk in 8 stukken
 • 1 rode paprika, in stukjes
 • 300 g zoete aardappel, in blokjes van 2 cm
 • 1 groot blik tomatenpuree (140 g)
 • 1 pak gezeefde tomaten (500 g)
 • 3 kippenbouillonblokjes (of groente)**
 • 200 g kipfilet of kippendij filet**, kun je weglaten voor een vegetarische variant)
 • 2-3 tl sambal oelek, of afhankelijk van je eigen smaak
 • 2 el ketjap manis
 • 4 el gembersiroop

om erbij te serveren:

 • 1 blikje waterkastanjes***
 • 2-3 bosui, fijn gesnipeerd
 • omeletreepjes (dunne omeletjes bakken van ei met een beetje zout)

*  In plaats van trostomaten zijn Romatomaten (= pruim- of pomodoritomaten) ook geschikt. Naar mijn idee geven de Romatomaten een frissere smaak en de trostomaten een iets zoetere. Ik vind beide opties lekker, het is maar net wat je eigen smaak is (of wat er in de aanbieding is ?).

** Vervang de kippenbouillonblokjes door groentebouillonblokjes voor een vegetarische versie. Als vervanging voor de kip kun je de soep serveren met reepjes omelet en ik denk dat plakjes gebakken champignons (of andere soorten als portobello en shiitake) er ook erg lekker bij zullen smaken.

*** Waterkastanjes zijn knolletjes van een waterplant uit Zuidoost-Azië. Ze smaken licht zoet en geven een lekker knapperig accent aan de soep. Je kunt ze bij de toko in blik kopen (zie foto, ongeveer €1 voor een klein blikje).

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Neem een grote pan (genoeg voor ruim 3 liter) en verhit hierin 2-3 el olie. Fruit de ui, wortel en prei gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn. Doe de paprika, tomatenpuree, gember en knoflook erbij en bak dit kort mee. Voeg de gezeefde tomaten en de in stukken gesneden tomaat en aardappel toe. Schenk hierbij 500 ml water en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Roer het goed, leg de kip erin en duw deze naar onderen zodat deze goed in de soep ligt.
 2. Breng de soep aan de kook brengen en laat deze 30 minuten zachtjes koken. Pas op dat de groenten niet aanbranden op de bodem en roer de soep daarom regelmatig om. Check na 30 minuten of de kip en de groenten gaar zijn en haal dan de pan van het vuur (zo niet kook de soep nog iets langer). Haal de gare kip uit de soep en pureer de soep met een staafmixer.
 3. Breng de soep op smaak met sambal, gembersiroop en ketjap manis. Snijd de kip in kleine stukjes en voeg deze toe aan de soep. Als je waterkastanjes gebruikt, snipper deze dan fijn en voeg deze toe. Verhit de soep nog even en dien hem op met eventueel wat garnering in de vorm van fijngesneden bosui en/of reepjes omelet.

Als dit recept je aanspreekt, vind je wellicht deze Chinese loempia’s, deze zoetzure kip met groente, of deze kip met oestersaus en cashewnoten ook lekker! Al mijn Aziatische & Surinaamse recepten vind je in deze categorie.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Michi Visser 14 september 2019 - 14:56

Kwam toevallig op deze site. Heel leuke recepten !

Antwoord
Louise 25 september 2019 - 16:35

Dankjewel voor je leuke reactie! Veel plezier met de recepten.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.