crema catalana

Crema Catalana

by Louise

crema catalanaDeze week is ook in de laatste regio van Nederland de zomervakantie officieel ten einde. Voorlopig moeten we het weer even doen met vakantiefoto’s, herinneringen en souvenirs tot onze volgende vakantie. Het zal jullie denk ik niet verbazen dat veel van mijn vakantieherinneringen een link hebben met eten. Bijzondere gerechten die ik tijdens mijn vakanties heb geproefd zijn vaak een inspiratiebron voor nieuwe recepten in mijn KeukenAtelier. En zo is dat ook gegaan met het recept voor deze crema catalana.

Het is alweer ruim een jaar geleden dat we tijdens onze zomervakantie een aantal dagen logeerden in het bloedhete Barcelona. Daar proefde ik op een terras aan zee voor het eerst in mijn leven crema catalana en wat was dat lekker! Met de Franse equivalent: crème brûlée had ik al eerder kennis gemaakt, maar deze Catalaanse versie overtrof mijn verwachting.

Op het eerste gezicht lijken de twee varianten erg op elkaar, maar in de Spaanse “crema” (custard) zit behalve vanille, ook nog een beetje kaneel en citrus. En juist deze aroma’s maken de combinatie met de krokante caramel geweldig. Bovendien vind ik de bereiding van crema catalana een stuk makkelijker, omdat je hierbij geen waterbad en oven nodig hebt zoals bij de bereiding van crème brûlée. En voor de caloriebewuste lezers onder ons is het misschien ook nog een pluspunt dat de crema catalana relatief veel minder room bevat dan de crème brûlée.

De Fransen en de Catalanen zijn er onderling niet over uit wíe nou de uitvinder is van het beroemde gekarameliseerde dessert. In deze discussie ga ik me dus maar niet mengen, maar welke van de twee het lekkerste is, is voor mij wél duidelijk.
crema catalanaIngrediënten (voor 4-5 personen, afhankelijk van de inhoud van je vormpjes):

 • 400 ml volle melk
 • 200 ml slagroom
 • ½ vanille stokje of ½ tl vanille extract
 • 2 reepjes (biologische) sinaasappelschil en/of 2 reepjes (biologische) citroenschil (met de dunschiller)
 • 1 kaneelstokje (4 cm) of ¼ tl kaneelpoeder
 • 4 eidooiers*
 • 100 g suiker voor de custard
 • 20 g maïzena
 • 4-6 el fijne kristalsuiker voor de karamel

*gebruik de eiwitten voor bijvoorbeeld een pavlova

Bereiding:

 1. Breng de slagroom, melk, vanille, kaneel en citrusschillen even aan de kook en haal het dan direct van het vuur. Laat het een half uur tot een uur op het aanrecht staan om de smaken te laten intrekken.
 2. Roer met een garde de dooiers en suiker in een kom tot het licht en schuimig is. Voeg dan de maizena toe en meng dit er goed doorheen.
 3. Zeef het roommengsel boven de kom met het eidooier mengsel, meng vervolgens beiden en giet het terug in de pan. Verhit dit al roerende op een niet te hoog vuur tot het gaat binden, dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat de custard niet koken!
 4. Giet de custard in 4 -5 schaaltjes en dek de schaaltjes af met huishoudfolie om de vorming van een vel tegen te gaan. Laat ze helemaal afkoelen op het aanrecht en laat ze daarna in de koelkast opstijven gedurende minimaal 4-6 uur of een hele nacht.
 5. Verwijder het folie en strooi een laagje suiker over de custard. Laat de suiker karameliseren met een gasbrander of onder de grill en serveer de crema catalana direct (wacht alleen eventjes tot de hete karamel is afgekoeld!). Oorspronkelijk gebruikt men hiervoor een gloeiend hete ronde ijzeren plaat die op de suiker wordt gelegd.

Tip: Als de custard te warm is geworden door het karameliseren, zet de schaaltjes dan nog even terug in de koelkast. Maar laat ze niet te lang in de koelkast! De karamel zal dan namelijk smelten, wat voor de smaak op zich niets uitmaakt, maar het krokante van de karamel gaat dan wel verloren.

crema catalanaVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.