mueslirepen

Zelfgemaakte mueslirepen

by Louise

mueslirepenMueslirepen zijn tegenwoordig in elke supermarkt te koop, maar deze zelfgemaakte mueslirepen zijn echt de moeite waard om te proberen. Ze zijn namelijk veel lekkerder en zeer makkelijk te maken. Het kost ongeveer 20 minuten bereidingstijd, met als resultaat 25 heerlijke repen.

mueslirepenDe aanleiding om dit recept te maken was de geplande fietsvakantie in Zuid Frankrijk van mijn man en zoon. Deze is al maanden geleden geboekt ter afsluiting van het eindexamen van mijn zoon. Deze reis moet letterlijk het hoogtepunt van het jaar worden, want één van de fietsroutes zal hen leiden naar de top van de Mont Ventoux op een hoogte van maar liefst 1912 meter! Ik ben zelf geen fietsfanaat, maar ik weet wel wat deze sporters kunnen gebruiken tijdens hun bergetappe: energie! En deze repen zijn een grootleverancier van instant energie. Dit recept is grotendeels overgenomen uit Annabel Langbeins boek “Simple Pleasures” en heten oorspronkelijk “Birdseed Bars”. Nou roept de term “birdseed” bij mij meer de associatie op van mezenbollen en vogelhuisjes. Maar als mijn sporters na het eten van deze birdseed bars daadwerkelijk fluitend de berg op fietsen, dan is mijn doel bereikt.

Ingrediënten:

 • 225 g havervlokken (dus niet snelkook havermout)
 • 75 g lijnzaaad
 • 75 g sesamzaadjes*
 • 100 g pompoenpitten
 • 100 g zonnebloempitten
 • 150 g gedroogde vruchten* in stukjes (ik heb gedroogde abrikozen en kersen gebruikt)
 • 120 g boter
 • 80 g rietsuiker
 • 90 g honing
 • 90 g pindakaas
 • 1 tl vanille extract
 • ¼ tl kaneel

*Ik heb een keer de sesamzaadjes vervangen door 60 g gehakte noten en 15 g cacaonibs en voor de gedroogde vruchten heb ik toen een mengsel van gedroogde cranberry’s en stukjes dadels gebruikt. Dit was ook erg lekker! Je kunt met dit recept dus prima variëren.

mueslirepenBereiding:

 1. Rooster de zaden en havervlokken gedurende 15 min in de oven op 180°C en hussel het halverwege even om.
 2. Verwarm ondertussen de boter, suiker, honing en pindakaas in een pan en laat het gedurende 5 min zachtjes pruttelen op een laag vuur. Doe als laatste de kaneel en vanille erbij.
 3. Neem na 15 min de zaden uit de oven en meng deze met de gedroogde vruchten in een grote kom.  Roer dan het hete botermengsel erdoor en stort de massa op een met bakpapier bekleed bakblik ter grootte van ca. 22 x 33 cm. Spreid alles uit en druk het goed aan. Dit gaat het beste met een siliconen spatel. Laat het vervolgens afkoelen en laat het 3 uur opstijven in de koelkast alvorens je de plak met een scherp mes in repen snijdt.

Veel plezier en eet smakelijk!

Update: Mijn mannen hebben de top van de Mont Ventoux met succes bereikt!

Andere recept ideeën

1 reactie

dorien 30 mei 2014 - 09:53

He Louise,
wat een leuke BLOG, goed voor elkaar hoor.
ik heb me aangemeld dus kan nu je culinaire uitspattingen volgen.
veel plezier!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.