Rode bieten orzotto Keukenatelier

Bieten orzotto met geitenkaas en zoete balsamico uien

by Louise

Bieten orzotto KeukenatelierIk ben een liefhebber van orzotto, het is namelijk net zo makkelijk te maken als pasta, maar geeft tegelijkertijd de beleving van een sjieke risotto. Hij is daardoor geschikt als doordeweekse maaltijd maar ook voor een feestelijk diner. Deze bieten orzotto is de nieuwste variant in mijn verzameling  orzotto recepten. De zoetzure uien combineren erg goed met de diepe smaak van bietjes. De pittige geitenkaas en de krokante nootjes maken er een heerlijke contrast van. Qua smaak en kleur past deze pasta prima bij de herfst!

Bieten orzotto klaar in 30 minuten

Deze feestelijke uitziende bieten orzotto wekt misschien de illusie dat het een ingewikkeld en culinair hoogstandje is, maar ik kan je geruststellen. Deze pasta is klaar in 30 minuten! Het maken van de balsamico uien is niet moeilijker dan uien langzaam laten pruttelen op het vuur en ondertussen heb je rustig de tijd om de orzotto te maken. Voor dit gerecht gebruik ik voorgekookte bieten. Je hoeft ze dan alleen nog te raspen en omdat de bietjes zacht zijn is ook dit heel makkelijk en zo gepiept.

Zonder kaas ook geschikt als feestelijk bijgerecht

De rode kleur van de orzotto is niet alleen afkomstig van de bieten maar ook van rode wijn. Je kunt deze wijn eventueel vervangen door water, dan krijgt de orzotto een lichtere roze kleur. Ondanks dat ik deze orzotto aanbeveel in deze combinatie met geitenkaas en balsamico uien, zijn er vele andere combinaties te bedenken. Voor de feestdagen denk ik dat deze bieten orzotto namelijk ook erg geschikt is om als bijgerecht te serveren bij wild of lamskoteletten. Of bij feestelijke gerechten met geroosterde pompoen. Onderaan het recept geef ik je nog meer variatietips, ook met diverse alternatieven voor de geitenkaas.

Wellicht vind je deze gerechten met orzo ook lekker!

Veel plezier en eet smakelijk!

Bieten orzotto met geitenkaas en zoete balsamico uien

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 2 rode uien, in dunne halve ringen
 • 3 el balsamico azijn
 • 2 tl suiker
 • 2 el boter
 • 400 g orzo pasta (rijstvormige pasta, ook wel risoni)
 • 2 el olijfolie
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 250 ml rode wijn
 • 750 ml heet water
 • 2 bouillontabletten (groente-, of kippenbouillon)
 • 500 g gekookte bietjes
 • 4 takjes tijm
 • 2 el verse citroensap
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 3 el gehakte verse peterselie
 • 50 g crème fraîche
 • 60 g pecannoten gehakt (pijnboompitten, wal-, hazel-, of pistachenoten kan ook)
 • 200-300 g zachte geitenkaas, 50-60  g per persoon (zie tip onderaan voor variaties)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Begin met het bereiden van de balsamico uien. Fruit de uien in 2 el boter met een beetje zout. Laat ze met een deksel op de pan zachtjes garen en begin ondertussen met het maken van de orzotto.
 2. Rasp de bieten met een grove rasp. Verwarm 2 el olie in een hapjespan en fruit hierin de knoflook gedurende 1 minuut. Voeg de orzo pasta toe en bak deze 1-2 minuten in de pan.
 3. Schenk de wijn en het water erbij en verkruimel de bouillontabletten erboven. Doe dan de takjes tijm en de geraspte bieten erbij en roer tot alles is gemengd. Laat de orzotto onafgedekt ongeveer 10-15 min zachtjes pruttelen tot de pasta gaar is en bijna al het vocht is verdampt. Roer het af en toe om, zodat de orzotto niet aanbakt op de bodem.
 4. Terwijl de orzo pasta pruttelt in de pan, kun je verder met de balsamico uien. Haal het deksel van de pan met uien en roer de balsamico azijn en suiker erdoor. Laat het zachtjes pruttelen tot het vocht is verdampt en de uien zacht en donker zijn gekleurd. Breng de balasmico uien op smaak met peper en zout en zet het vuur uit.
 5. Als de orzo pasta gaar is meng je de Parmezaanse kaas, crème fraîche en citroensap erdoor. Breng de orzotto op smaak met peper en zout.
 6. Serveer de orzotto met geitenkaas (zie tip), de balsamico uien en gehakte pecannoten (of andere noten naar keus) en de gehakte peterselie.

Opmerkingen

Alternatieven voor geitenkaas: Als je geen fan bent van geitenkaas kun je hiervoor in de plaats ook feta, brie, camembert of blauwe kaas kiezen. Als je überhaupt geen kaas wilt gebruiken denk ik dat een groenteburger, falafel, lamsvlees of wild hier ook prima mee combineren. Een gebakken witvis is er denk ik ook lekker bij. Je kunt de vis dan bakken zoals ik heb gedaan bij het recept voor scholfilet a la meuniere.

Tip voor het snijden van geitenkaas met korst: Voor 2 personen halveer ik een plak geitenkaas van 100-120 gram. Het doorsnijden kan soms lastig zijn, maar met behulp van een flosdraad gaat dit heel makkelijk! Maak rondom in de korst met een mes een inkeping. Neem een stuk (schoon) flosdraad dat net iets langer is dan de omtrek van de geitenkaas. Leg het flosdraad rondom in de inkeping en trek het flosdraad kruislings aan. Hierdoor snijd het flosdraad zonder problemen door de zachte geitenkaas. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de geitenkaas rustiek in grove stukken brokkelen. 🙂

 

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.