Geroosterde pompoen met granaatappelmelasse, dukkah en labneh

by Louise

Geroosterde pompoen met granaatappelmelasse, dukka en labnehDeze salade met geroosterde pompoen en granaatappelmelasse is bij toeval ontstaan, al klinkt dat voor sommigen wellicht onwaarschijnlijk. In de koelkast lag namelijk nog wat labneh (zoals dat tegenwoordig wel vaker voorkomt). Een potje met het laatste restje dukkah lag nog in mijn voorraadkast. Aangezien de pompoenen in de aanbieding waren, had ik er impulsief een paar van in mijn winkelwagen gestopt. Na pompoensoep en orzotto was het tijd voor iets nieuws en omdat geroosterde groente en zeker geroosterde pompoen tot mijn favorieten behoren was dit het begin.

Alternatieven voor geroosterde pompoen, dukkah en labneh

Zoals ik al improviserend bij deze combinatie ben beland, zo kunnen jullie ook variëren met de basis van dit recept. Neem bijvoorbeeld zoete aardappel of wortel in plaats van pompoen, kies een andere salade als je daar nog een restje van hebt liggen. Als je geen tijd hebt om labneh te maken, kun je geitenkaas als alternatief nemen. O ja, de dukkah kun je vervangen door geroosterde pijnboompitten, nootjes of zaden. Doe dan ter compensatie een beetje komijnpoeder over de pompoen voordat je deze roostert. Maar eigenlijk zou ik je adviseren om toch een keer dukkah te maken, want behalve bij deze geroosterde pompoen is het bij veel andere gerechten een TOP topping (lees maar in het recept)!

Ingrediënten (voor 4-6 personen):

 • 1 kleine pompoen (ik heb hier een hokkaido pompoen gebruikt, maar een flespompoen kan ook)
 • beetje olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • paar el labneh per brood
 • 1-2 el dukkah per brood
 • paar handjes rucola, of andere sla
 • 6 Libanese platbroden*

* Je kunt de platbroden achterwege laten en dit als een salade serveren. Neem dan iets meer salade erbij dan op de foto is te zien. Met Libanese platbroden kun je ook deze heerlijke Indiase omelet wraps maken.

Voor de dressing:

 • 1½ tl honing
 • 3  el granaatappelmelasse**
 • 1½ tl water
 • 1½ el olijfolie

** Granaatappelmelasse (siroop) is een stroperig concentraat van het sap van de granaatappel. Het is fris zuur en geeft net weer een andere vorm van frisheid aan de dressing dan citroen. Als alternatief kun je donkere balsamico azijn naar smaak gebruiken (laat het water in de dressing dan achterwege). Granaatappelmelasse kun je ook gebruiken in deze gerechten.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Snijd pompoen in ongeveer 18-20 parten (voorzichtig de schil is vrij hard!). Je kunt ook de pompoen ook in blokjes snijden. Rooster de pompoen, afhankelijk van de maat van de stukken duurt dat ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn en bruine randjes hebben.
 2. Maak ondertussen de dressing: meng de granaatappelmelasse, honing en water. Roer daarna pas de olijfolie erdoor, anders krijg je geen homogene dressing.
 3. Smeer de labneh op het platbrood (of doe straks wat schepjes ervan op de pompoen), beleg met wat rucola, leg er wat parten geroosterde pompoen op, bestrooi met dukkah en doe er tot slot wat van de dressing over. Rol het platbrood op en eet het uit het vuistje, of laat hem plat en eet het met mes en vork.

Geroosterde pompoen met granaatappelmelasse

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.