Chinese loempia’s

by Louise

Ik frituur niet vaak, maar voor deze heerlijke Chinese loempia’s maak ik af en toe graag een uitzondering! De vulling is betrekkelijk eenvoudig te maken met slechts een paar smaakmakers. Verrassend genoeg zijn ze zó lekker dat een dipsaus niet eens  noodzakelijk is. Er zijn een paar “geheimen” achter deze smaakvolle en ultra krokante Chinese loempia’s. Ik deel ze hier graag met jullie, zodat jullie er net zo van kunnen genieten als wij hier thuis.

Het geheim achter de lekkerste Chinese loempia’s

Allereerst de vulling, waarin behalve verse wortel en witte kool ook gedroogde Chinese paddenstoelen (shiitake) in zitten. Deze geven een heerlijke hartige smaak, dat komt door umami. Ik heb ze al eens eerder gebruikt voor deze focaccia met tomaat en paddenstoelen, bij dit recept kun je ook meer lezen over het hele “umami verhaal”. Ik zou deze gedroogde shiitake dus zeker gebruiken!

Gedroogde shii-take, sojasaus en oestersaus

Andere smaakmakers zijn sojasaus en oestersaus. Van beiden heb je maar weinig nodig, maar vanwege de combinatie met de gember, knoflook en bosui maak je er direct een Chinees gerecht mee. Ik heb dit keer een Japanse sojasaus (Kikkoman) gebruikt, omdat dit de enige was die ik nog in huis had. Het werkte prima in dit recept, maar origineel hoort er een lichte (zoute) Chinese sojasaus in.

De specerijen in 5 spice kruiden

Een ander belangrijk ingrediënt in deze vulling is Chinese 5 spice kruiden. Dit is een specerijen mengsel van steranijs, kaneel, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het is tegenwoordig van diverse merken te koop in vele supermarkten, maar ik gebruik altijd die van het Chinese merk Mee Chun (zie foto) deze koop ik bij de toko. Bij onderzoek kwam ik erachter dat in de 5 spice kruiden van Mee Chun  de kruidnagel is vervangen door gember. Als je dus een ander merk 5 spice gebruikt, zou ik daarom beginnen met de halve hoeveelheid en zo nodig wat meer ervan toevoegen. Een overmaat aan kruidnagel kan namelijk je gerecht verpesten!

Dubbel deeg is crunchy in het kwadraat

De laatste tip die deze loempia’s zo ultiem knapperig maken heb ik geleerd van Chin-He Huang. De truc zit ‘m namelijk in een dubbele laag loempiavellen. Eigenlijk is dit niet eens zo’n gekke uitvinding, als je je bedenkt dat filodeeg ook altijd in meerdere lagen wordt gebruikt. Het geluid dat je hoort bij het happen in deze loepmia’s is crunchy in het kwadraat. Helaas kan ik je dat verleidelijke geluid hier niet laten horen, er zit dus maar één ding op en dat is deze Chinese loempia’s zelf maken!

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Chin-He Huang.

Ingrediënten (voor 10-12 stuks):

 • 2 kippendij filets (300 g), zeer fijn gesneden
 • 1 el 5 spice poeder (of minder afhankelijk van het merk zie *)
 • 1 el lichte (zoute) sojasaus (light soysauce)**
 • 150 g witte kool, zeer fijn gesneden (tip voor restje kool)***
 • 100 g wortel, julienne gesneden of geraspt (tip voor restje wortel)***
 • 5 stuks gedroogde shiitake
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 2 cm gember (15 g), geraspt
 • 2 bosui, gesnipperd
 • 1½ el oestersaus
 • 18-24 loempiavellen (afhanelijk van de grootte)
 • 2 el maizena
 • 2 el water
 • olie om te frituren en een beetje voor de vulling

*  Chinese 5 spice kruiden is een specerijen mengsel van steranijs, kaneel, szechuanpeper (of zwarte peper), venkel en kruidnagel. Het is tegenwoordig in vele supermarkten te koop van diverse merken, maar ik gebruik altijd van het merk Mee Chun (zie foto). Bij onderzoek kwam ik erachter dat in de 5 spice kruiden van Mee Chun de kruidnagel is vervangen door gember. Als je dus een ander merk 5 spice gebruikt, zou ik daarom beginnen met minder dan de helft en dan zo nodig wat meer ervan naar eigen smaak toevoegen. Een overmaat aan kruidnagel kan namelijk het gerecht verpesten!

** Het is gebruikelijk om hiervoor een lichte Chinese sojasaus te gebruiken, maar ik heb dit keer Japanse sojasaus (Kikkoman) gebruikt, omdat ik geen andere in huis had. Dit werkte ook prima.

*** maak met de rest van de kool en wortel bijvoorbeeld deze Japanse coleslaw.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Week de gedroogde paddenstoelen gedurende 25 minuten in heet water. Laat daarna het overtollige water eruit lekken en snijd ze in kleine stukjes.
 2. Roerbak de kip in 1 el olie op hoog vuur gedurende 2-3 minuten. Voeg de sojasaus toe en de 5 spice kruiden (of een deel ervan, zie *) en bak nog 1 minuut. Doe de kool erbij en bak dit nog 1 minuutje mee, de kool moet nog knapperig blijven. Haal het kipmengsel van het vuur, schep het in een kom en laat het iets afkoelen.  Voeg dan de overige ingrediënten eraan toe.
 3. Roer van de maizena en het water een papje in een kommetje. Dit mengsel is nodig om de loempia’s straks dicht te plakken.
 4. Het oprollen van de loempia’s kan op diverse manieren. Op de verpakking staat er één van. Dit is mijn manier: leg 2 vellen op elkaar op het aanrecht. Leg ongeveer 2 eetlepels van de vulling op 1/3 hoogte van het vierkant. Kwast de vier randen in met het maizena papje. Klap de zijkanten van het deeg over de vulling en rol de loempia op vanaf de onderzijde. Kwast nogmaals de laatste randen in en plak de loempia dicht. Maak zo de rest van de loempia’s.
 5. Verhit de olie tot 180 °C en bak de loempia’s hierin goudbruin. Laat de gebakken loempia’s goed uitlekken op keukenpapier.
 6. Serveer de loempia’s (eventueel) met een beetje chilisaus.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

1 reactie

Hermien 27 augustus 2019 - 14:24

oh lekker ga dit een keer maken

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.