Malabi (romige melkpudding met rozenwater)

by Louise

De basis van dit recept voor malabi komt uit het boek TLV van Jigal Krant, maar zoals je straks kunt lezen heb ik er een variatie op bedacht. Ondanks dat ik nog nooit in Israël ben geweest, zou ik het graag eens bezoeken. Zeker na het lezen van dit boek vol met recepten en verhalen uit Tel Aviv. Maar tot het zover is neem ik genoegen met de gerechten die me vanuit mijn keuken een voorproefje geven van dit mooie land.

Beginnend met deze heerlijke malabi, dat volgens Jigal Krant een soort Midden Oosterse vergelijking is van ons Mona toetje, maar dan veel lekkerder. Deze vergelijking doet naar mijn idee de malabi enigszins tekort, het doet mij meer denken aan een verfijnde panna cotta. Panna cotta heeft echter vaak vanille als smaakmaker, bij malabi is dat rozenwater. Verder is het verschil dat panna cotta zijn consistentie krijgt door gelatine en malabi door maizena of soms rijstebloem.

De ingrediënten zijn vrij eenvoudig: melk, room, suiker, maizena. Wat het voor mij zo aantrekkelijk maakt is het beetje rozenwater in de pudding. Volgens het recept van Krant wordt malabi geserveerd met grenadinesiroop, pistachenoten en kokos. Hij mengt de grenadinesiroop ook nog met wat granaatappelmelasse om deze minder zoet en wat frisser te maken. Dat laatste bracht mij op een idee om deze malabi met een compote van rabarber, sinaasappel en gember te serveren. Deze combinatie vond ik zo lekker, dat dit tevens de aanleiding was om beide recepten met jullie te delen. Ik ben benieuwd welke variatie jullie voorkeur heeft.Ingrediënten (voor 4-6 personen):

 • 500 ml volle melk
 • 125 ml slagroom
 • 35 g maizena
 • 1 el rozenwater* (verkrijgbaar bij Turkse of Marokkaanse winkels)
 • 50 g suiker
 • beetje vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)

*  Rozenwater gebruik ik ook voor deze recepten.

Voor de topping (volgens recept van Jigal Krant):

 • 50 ml granaatappelsiroop (grenadine)
 • 25 g geroosterde pistachenoten, grof  gehakt
 • 1-2 el kokossnippers of geraspte kokos
 • beetje granaatappelmelasse*, optioneel (maakt de siroop minder zoet)

*  Granaatappelmelasse is ook lekker in een salade dressing, rode kool, of zoete gerechten.

Voor de topping met rabarbercompote (met sinaasappel en gember):

 • 1 portie rabarber compote (met sinaasappel en gember)
 • 3 el geroosterde amandelen

Bereiding:

 1. Breng ongeveer ¾ van de melk samen met de slagroom en suiker aan de kook in een steelpan. Roer ondertussen de overige melk met het rozenwater en de maizena in een kom tot een papje.
 2. Giet dit papje bij de kokende melk en blijf goed roeren, zodat het niet aanbrandt op de bodem. Blijf roeren totdat de melkpudding bindt en roer dan nog 1 minuut door, voordat je de pudding van het vuur haalt.
 3. Verdeel de pudding over 4-6 glaasjes en dek deze direct af met huishoudfolie (om te voorkomen dat er een velletje ontstaat). Laat de puddinkjes zo snel mogelijk afkoelen en zet ze dan 2-3 uur in de koelkast, maar liefst een halve dag.
 4. Serveer de malabi volgens het recept van Jigal Krant met een scheutje siroop en wat pistachenoten en kokossnippers. Of serveer hem met de topping zoals ik deze pudding voor het eerst at: met een beetje rabarber compote (met sinaasappel en gember) en wat geroosterde amandelen.
 5. Drink er volgens het advies van Jigal Krant “een espresso bij, of beter nog, Turkse koffie”.

Tip: Als rabarber niet meer in het seizoen is, zou hierbij een compote van geroosterde pruimen denk ik ook erg lekker zijn. En natuurlijk kun je ook gaan voor de traditionele versie met grenadinesiroop (eventueel met wat granaatappelmelasse), pistachenoten en kokos.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

1 reactie

Malabi ofte Israëlische romige melkpudding met rozenwater 14 augustus 2019 - 06:38

[…] Jihal Krant… al gebiedt de eerlijkheid me om te zeggen dat ik het recept ontdekte op de blog Keukenatelier. Het probleem met mijn kookboeken is dat ik ze na het doorbladeren in mijn overvolle boekenkast […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.