Gyoza-12 KeukenAtelier.com

Gyoza deegvellen maken

by Louise

Gyoza-9 KeukenAtelier.com

Zoals beloofd in mijn recept voor gyoza, zou ik jullie nog vertellen hoe je zelf gyoza deegvellen kunt maken. Wat je er voor nodig hebt is vrij weinig, ik heb op mijn site nog nooit eerder zo’n korte ingrediëntenlijst beschreven. Met wat bloem, water en zout maak je het deeg en een beetje maizena op het aanrecht is nodig voor het uitrollen. Het maken van de gyoza vellen is weliswaar geen snelle klus, maar het is prima te doen en nog leuk ook. Ik verwacht niet dat iedereen vanaf nu z’n eigen gyoza deeg vellen zal gaan maken, maar het is zeker een leuke uitdaging om eens te proberen. Voor degene die niet in de gelegenheid zijn om gyoza vellen te kopen, biedt dit recept bovendien een mogelijkheid om toch eens gyoza te kunnen maken.

De sfeervolle fotografie voor dit recept is net als in het recept voor de gyoza verzorgd door Rosalie van Rosalie fotografie. Over het verhaal van onze samenwerking kun je hier meer lezen.

Ingrediënten (voor 30 stuks):

  • 275 g patentbloem
  • 140 g water
  • ¼ tl zout
  • maizena voor het uitrollen

Bereiding:

  1. Los het zout op in 140 g kokend water. Laat het water iets afkoelen en zeef ondertussen de bloem. Wanneer het water handwarm is, giet het dan bij de bloem. Roer het met je vingers of stokjes tot alles bij elkaar komt. Kneed vervolgens het deeg gedurende 5-10 minuten tot een soepel deeg. Het makkelijkst gaat dit door het deeg op het aanrecht te kneden. Duw het deeg op het aanrecht met je handpalm voor je uit. Rol het dan op en duw het opnieuw voor je uit, enzovoort (zie foto’s).
  2. Verdeel het deeg in 2 rollen en verpak deze in huishoudfolie. Laat het deeg 30 minuten rusten op het aanrecht.
  3. Verdeel het deeg in stukjes van 13-15 gram en maak hier bolletjes van. Als het goed is kun je er ongeveer 30 bolletjes uit halen. Bewaar de bolletjes onder huishoudfolie tegen uitdrogen.
  4. Bestrooi je aanrecht met maizena, druk een bolletje deeg plat met je vlakke hand. Rol het deeg daarna uit tot een cirkel, iets ruimer dan 10 cm diameter. Om het deeg mooi rond uit te rollen, moet je het deeg regelmatig een kwartslag draaien na het uitrollen. Zorg er daarbij voor dat er voldoende maizena op het aanrecht ligt zodat het deeg niet plakt. Wanneer het deeg voldoende is uitgerold (net iets groter dan 10 cm), steek er dan een rondje uit met een koeksteker of glas van 10 cm diameter. Als je dit niet hebt kun je dit achterwege laten en het deeg proberen zo netjes mogelijk uit te rollen tot een rondje van 10 cm. Een grillig randje hier en daar is geen ramp, zolang hij maar rond is en je de gyoza na het vullen goed kunt sluiten.
  5. Bestrooi een bakplaat met maizena en leg hier de gyoza vellen op. Bewaar ze onder folie tegen het uitdrogen en zorg met behulp van een beetje maizena tussen de deegvellen dat ze niet aan elkaar plakken. Ik maak stapeltjes van ongeveer 5-6 vellen op elkaar. Bij een eerdere poging heb ik alle gyozavellen op elkaar gestapeld, echter na afloop bleken de meeste aan elkaar geplakt, mogelijk door het gewicht van de stapel en onvoldoende maizena. Dat was erg jammer van alle moeite! Met kleinere stapeltjes en voldoende maizena is dat probleem opgelost en gaat het goed.
  6. Ik gebruik de gyozavellen direct na het rollen om ze te vullen en heb helaas (nog) geen ervaring met het invriezen of bewaren hiervan. Meestal maak ik eerst de vulling en bewaar deze dan in de koelkast terwijl ik de gyozavellen maak. Daarna gaat het vullen en bakken in één moeite door.

GIF bloemzeven KeukenAtelier.com

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk! 

Andere recept ideeën

1 reactie

Recept - Vegetarische Japanse Gyoza - Little Bit of Sunshine 23 mei 2020 - 07:05

[…] Gyoza of dumplings zul je in veel Aziatische restaurants op het menu zien staan, maar niet altijd evenveel vegetarische. Vandaar dat we vandaag dan ook vegetarische japanse gyoza maken. Ik gebruik in dit recept dumplingvellen van de toko (lekker snel en makkelijk), maar mocht je er echt voor willen gaan, kun je ze natuurlijk ook zelf maken. Je hebt er niet veel voor nodig en je vindt het recept hier. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.