Bladerdeeg nestjes - KeukenAtelier.com

Bladerdeeg nestjes met fruitsalade en roomvulling

by Louise

Bladerdeeg nestjes - KeukenAtelier.comSpeciaal voor de komende Paasdagen bedacht ik deze voorjaarsgebakjes. Het zijn kleine bladerdeeg schelpjes in de vorm van nestjes. Ze zijn gevuld met een heerlijke gember- limoenroom en een frisse fruitsalade. Ze hebben ongeveer de grootte van een cupcake en om ze te maken heb je een cupcake bakvorm nodig (of in ieder geval iets van dezelfde maat). Deze bakvorm gebruik je dit keer ondersteboven. Hoe het allemaal in z’n werk gaat leg ik je straks allemaal uit, maar moeilijk is het niet.

Voor dit recept heb ik het verse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt. Je vindt dit deeg in het koelvak van je supermarkt en hoef je daarom niet te ontdooien, je kunt er dus direct mee aan de slag. Met één rol bladerdeeg maak je maar liefst twaalf van deze gebakjes. Als je zou willen, kun je de nestjes (schelpjes) een paar dagen van tevoren al bakken, want je kunt ze in een luchtdichte verpakking prima bewaren. Het vullen met de room en de fruitsalade kun je wel het beste op de dag zelf doen, dan zijn ze op hun (Paas)best. Ik heb hiervoor een frisse fruitsalade gemaakt van kiwi, mango en gele druifjes, maar met een vulling van rood fruit kun je deze gebakjes natuurlijk ook heel erg goed in de zomer serveren.

Als extra decoratie voor de nestjes heb ik van witte chocolade vogeltjes en eitjes gemaakt. Dit is natuurlijk optioneel en kun je gerust achterwege laten, of vervangen door andere eetbare Paasdecoratie. Met behulp van een stevig plastic zakje (ziplock zakje), gevuld met een beetje gesmolten witte chocolade kun je op huishoudfolie allerlei figuurtjes “tekenen” (zoals op deze foto bij dit recept). Laat ze daarna in koelkast opstijven en bewaar ze tot gebruik in een doosje.

Voor nog meer culinaire Paas-inspiratie op mijn site, kun je hier een kijkje nemen. Voor meer bak-inspiratie met Tante Fanny verse degen, kun je hier leuke gratis receptenboekjes downloaden.

Ingrediënten (voor 12 gebakjes):

Voor de nestjes:

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm)
 • bloem voor het uitrollen
 • 1 ei
 • (riet)suiker om te bestrooien, grove suiker is het meest krokant
 • metalen of siliconen cupcakevorm (voor 12 stuks)
 • 12 papieren cupcake vormpjes, is bij de siliconen cupcakevorm overbodig

Voor de roomvulling:

 • 200 g slagroom
 • 100 g mascarpone
 • 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillextract
 • 50 g suiker
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • rasp van 1 (biologische) limoen

Voor de fruitsalade (ongeveer 500 g):

 • 2-3 kiwi’s
 • 1 rijpe mango
 • paar gele druiven
 • alternatief: rood fruit in seizoen
 • 2 tl limoensap
 • 2 el abrikozenjam (niet noodzakelijk maar geeft wel extra glans aan het fruit en binding van het fruitsap)
 • eventueel voor de decoratie: 50 g witte chocolade of eetbare Paasdecoratie

Bladerdeeg nestjes how to - KeukenAtelierBereiding:

 1. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat het 10 minuten op het aanrecht liggen. Zet ondertussen een omgekeerde cupcakevorm klaar. Leg er twaalf papieren cupcakevormpjes overheen (zie foto boven). De papieren vormpjes zijn net iets smaller dan die van de cupcake bakvorm, maar met een beetje frummelen kun je ze er prima omheen draperen. Als je geen papieren cupcake vormpjes hebt, kun je hiervoor ook het bakpapier dat bij het bladerdeeg wordt geleverd gebruiken. Heb je een siliconen cupcake bakvorm dan hoef je deze überhaupt niet te bekleden met papieren vormpjes, het deeg laat namelijk na het bakken makkelijk los.
 2. Rol het bladerdeeg uit en rol het nu zonder het bijbehorende bakpapier weer strak op in dezelfde richting. Verdeel deze rol in 12 schijven  van ongeveer 2 cm. Zet elke schijf op z’n platte kant neer en rol deze uit tot een ronde cirkel van 10 cm. Dit gaat het beste tussen twee velletjes bakpapier (gebruik hiervoor het bijgeleverde bakpapier). Strooi een beetje bloem op het bakpapier, hierdoor rolt het heel makkelijk uit. Voordat je begint met rollen sla je de schijf eerst een beetje plat met je vuist. Rol dan met de deegroller en draai het deeg af en toe een kwart slag, zodat hij niet ovaal, maar mooi rond wordt. Rol eerst alle 12 rondjes, voordat je verder gaat met stap 3 (anders smelt de suiker).
 3. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Prik met een vork gaatjes in de deegrondjes (gaatjes 1 cm uit elkaar). Draai het ingeprikte deeg om en smeer het dun in met een beetje los geklopt ei (bewaar het restje ei voor straks!). Bestrooi de rondjes royaal met (riet)suiker en druk de suiker een beetje aan met je vlakke hand. Leg de rondjes op de cupcake bakvorm en schik ze over de vorm. Het hoeft niet helemaal precies, want dat komt in de oven vanzelf goed. Zo lang de rondjes bladerdeeg elkaar niet raken.
 4. Bak de nestjes gedurende 15 minuten in het midden van de oven. Haal ze er daarna uit en schakel de oven terug naar 160°C. Til de nestjes op (voorzichtig, heet!) en haal de papieren cupcake vormpjes eruit. Draai de bakvorm om en leg de nestjes in de holtes van de bakvorm, op deze manier blijven ze stabiel liggen. Kwast de binnenkant van de nestjes in met een beetje van het restje los geklopt ei. Zet de bakvorm terug in de oven en bak de nestjes nog 20 – 25 minuten, tot de binnenkant goudbruin en krokant is. Laat de nestjes daarna helemaal afkoelen op een rooster. Indien je de nestjes wilt bewaren, doe dit dan in een luchtdichte verpakking.
 5. Doe voor de roomvulling alle ingrediënten in een kom en klop deze met een mixer tot een luchtige maar stevige crème. Bewaar deze tot gebruik in de koelkast. Voor de fruitsalade meng je de jam met het limoensap in een kom. Voeg hieraan het klein gesneden fruit toe en roer alles om. Bewaar ook de fruitsalade in de koelkast tot gebruik. Maak de salade pas op de dag zelf, anders wordt het fruit minder mooi.
 6. Verdeel de room over de nestjes en doe er ook een schepje van de fruitsalade op. Versier ze dan eventueel nog met een (Paas)decoratie en verwen je gasten met deze heerlijke bladerdeeg nestjes. Eten met je handen is hierbij toegestaan ☺.

Tip: voor het opdienen van de nestjes, kun je ze het beste in de holtes van de cupcake bakvorm leggen. Dan blijven ze stabiel liggen. Het serveren gaat om dezelfde reden het beste in bakjes, kommetjes of schaaltjes.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Yvonne de veer 22 maart 2018 - 13:35

Als je wat chocolade smelt en dat in de binnekant van de nestjes laat vloeien dan kun je ze als de chocolade is uit gehard vullen met de room en fruit dan blijven ze mog wel 2 dagen krokant

Antwoord
Louise 22 maart 2018 - 13:42

Bedankt voor de tip Yvonne, ik kende deze truc ook. Dit keer heb ik er echter voor gekozen om ze halverwege het bakken aan de binnenkant in te smeren met ei (stap 4). Dit is in dit geval wat makkelijker dan de methode met gesmolten chocolade. Hierdoor krijg je ook een soort beschermlaag tegen vocht. Op zich bleven de gebakjes met vulling bij mij wel krokant na 1 dag, maar voor alle zekerheid adviseer ik mensen toch om ze op de dag zelf te vullen. De truc met de chocolade kun je zeker gebruiken en is nog lekker ook! 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.