empanadas met gehakt 2 | KeukenAtelier.com

Empanadas met gehakt, chorizo en olijven

by Louise

empanadas met gehakt en chorizo | KeukenAtelier.com

Een paar weken geleden had ik met een paar vriendinnen bij mij thuis een tapasavond. Iedereen had lekkere tapas klaargemaakt en meegenomen. We konden weliswaar niet in het zonnetje op het terras zitten, maar je kunt je wel voorstellen dat het een hele gezellige avond was! Compleet met sangria en Spaanse muziek. De tafel lag vol met heerlijke kleurrijke tapas: tortilla, albondigas, knoflook champignons, gebakken asperges, gegrilde paprika’s en calamari salade. De kans is groot dat ik toch nog iets ben vergeten te noemen, want er was écht heel veel! Ik had onder andere deze empanadas met gehakt gemaakt en ik bleek niet de enige, want er waren ook lekkere empanadas met garnalen die een vriendin had gemaakt.

empanadas met gehakt | KeukenAtelier.com

Krokant gebakken empanadas uit de oven

Empanadas zijn hapjes, die behalve in Spanje ook erg populair zijn in Portugal en Zuid-Amerika. Ze bestaan uit deeg wat is gevuld met vlees, vis of groente.  Eenmaal gevuld, worden ze gebakken of gefrituurd. Omdat ik liever niet zo vaak gebruik maak van de frituurpan, heb ik mijn empanadas gemaakt met een deeg wat heerlijk krokant wordt in de oven. Heb je echter geen zin of tijd om het deeg zelf te maken, dan kun je als alternatief hiervoor ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.

Veel plezier en eet smakelijk!

Personen: 20-24 kleine empanadas Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor het deeg (alternatief: ongeveer 550 g bladerdeeg):

 • 290 g patentbloem, plus extra voor het uitrollen
 • 115 g ijskoude boter in blokjes van 1 cm
 • 1 ei (L)
 • 75 g ijskoud water
 • 1 tl zout
 • 1 el azijn
 • 1 tl suiker

Voor de vulling:

 • 40 g chorizo, in blokjes van 5 mm
 • 1 kleine ui (130 g), fijn gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 175 g rundergehakt
 • 25 g tomatenpuree
 • ½ tl (gerookte) paprikapoeder*
 • ¼ tl kaneel
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl komijnpoeder
 • ¼ tl chilipoeder
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 30 g groene olijven, fijn gesneden
 • 25 g rozijnen, 10 minuten geweld in heet water
 • 4 el water
 • 2 el verse peterselie, fijn gehakt inclusief de steeltjes
 • 2 el verse koriander, fijn gehakt inclusief de steeltjes
 • 1 hard gekookt ei, in kleine stukjes gesneden
 • 1 ei om de empanada's mee in te smeren

*Gerookte paprikapoeder is hierbij het lekkerst, maar kan eventueel vervangen worden door gewone paprikapoeder.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

Bereiding:

 1. Begin met het deeg, indien je zelfgemaakt deeg wilt gebruiken. Ik gebruik hiervoor mijn keukenmachine, maar met de hand kan het ook. Meng de bloem met zout en suiker. Doe er dan de blokjes koude boter bij en kneed dit tot de boter is verdeeld en de grootte van erwtjes heeft. Meng water, ei en azijn en voeg dit toe. Kneed het deeg kort door tot het samenkomt. Belangrijk is dat de boter niet smelt, maar in kleine "erwtjes" in het deeg aanwezig blijft. Dit geeft namelijk een heerlijk knapperig effect als het deeg is gebakken. Kneed je te lang, dan smelt de boter en wordt het deeg homogener, waardoor het straks na het bakken een andere structuur krijgt.
 2. Verdeel het deeg in twee platte schijven en laat deze verpakt in huishoudfolie minimaal 1 uur in koelkast rusten. Maak ondertussen de vulling.
 3. Bak de chorizo in een droge koekenpan, tot het een beetje knapperig wordt. Schep de chorizo uit de pan en fruit de ui in het vet van de chorizo (voeg eventueel een eetlepel olie toe indien nodig of schep iets van het vet weg als er teveel in de pan ligt). Bak de knoflook kort mee en voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt rul en gaar en voeg dan de tomatenpuree toe. Voeg na een minuut de specerijen toe en bak ook deze een minuutje. Doe tot slot het water, de rozijnen, olijven, stukjes ei en groene kruiden in de pan. Meng dit en haal daarna de pan van het vuur. Laat de gehaktvulling nu helemaal afkoelen voordat je de empanadas ermee vult.
 4. Rol het deeg uit op het (koude) aanrecht, bestuif deze telkens goed met bloem tegen het plakken. Als het deeg de dikte van 2 mm heeft, steek je er cirkels van 10 cm uit. Leg 1 eetlepel vulling in het midden en smeer de randen in met een beetje water. Sluit de empanada, zodat je een halve cirkel hebt. Het sluiten kan op meerdere manieren: 1. druk de naad dicht met een vork, 2. draai de rand dicht, begin bij de punt en draai tot aan de andere punt, 3. gebruik hiervoor een empanada- (of pasteitjes) knijper. Laat de empanada's (afgedekt onder huishoudfolie) 30 minuten in de koelkast opstijven.
 5. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Smeer de empanadas in met een beetje losgeklopt ei. Bak ze daarna gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn. Serveer ze het liefst direct.

Opmerkingen

Tip:

 • Gebruik bij het uitrollen van het deeg telkens een klein deel hiervan. Dit rolt makkelijker uit. Bewaar de rest van het deeg zo lang mogelijk in de koelkast tot gebruik.
 • Je kunt zowel ongebakken als de gebakken empanadas invriezen. Als je ze ongebakken wilt invriezen, smeer ze dan nog niet in met ei. Vries ze op een plaat in, anders vriezen ze aan elkaar vast. Eenmaal bevroren, kunnen ze wel in een zak bij elkaar. Je kunt de ongebakken bevroren empanadas direct uit de vriezer bakken, nadat je ze eerst met ei hebt ingesmeerd. De baktijd is dan iets langer. Wanneer je bevroren gebakken empanadas wilt opwarmen, laat ze dan eerst ontdooien in de koelkast, anders worden ze te droog doordat ze te lang in de oven bakken.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.