Hamburgerbroodjes

by Louise

hamburger broodjes 2Werken met brooddeeg  vind ik één van de leukste dingen om te doen in de keuken. Dus toen ik een paar weken geleden mijn hamburger recept tevoorschijn haalde voor de barbecue maaltijd, ontstond het idee om dit keer de hamburgerbroodjes ook zelf te maken. Een zak hamburgerbroodjes van de supermarkt is natuurlijker sneller geregeld. Maar als je deze broodjes eenmaal hebt geproefd dan wil je niet anders meer. Ze zijn heerlijk zacht, maar hebben toch meer bite en smaak dan de supermarkt broodjes.

En toegegeven, ik bak ook niet altijd mijn eigen hamburgerbroodjes. Maar op zijn tijd vind ik het leuk om te doen en als je slim bent, vries je een deel van de hamburgerbroodjes in voor een andere keer. Dan ben je de volgende keer helemaal snel klaar!hamburger broodjes 1Het duurt ongeveer 4 uur voor de broodjes klaar zijn, maar er zit niet meer dan 30 minuten werk in. De rest van de tijd is rijs- en baktijd.

Ingrediënten (voor 12 broodjes):

 • 600 g goede kwaliteit tarwebloem
 • 25 g melkpoeder (optioneel)
 • 370 g melk (lauw)
 • 50 g boter op kamertemperatuur
 • 25 g suiker
 • 7 g instant gist
 • 9 g zout*
 • 1 tl honing
 • melk om te besmeren
 • sesamzaadjes om te bestrooien (optioneel)

*  Update november 2020: De huidige norm in de bakkerswereld voor zoutgebruik in brood is 1,5% zout, wat in dit recept neerkomt op 9 gram.

hamburger broodjes 3Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes in de kom van de keukenmachine en kneed alles in 10 minuten tot een samenhangend deeg. In het begin lijkt het een nat beslag, maar tegen het eind van de kneedtijd zul je zien dat het vocht door de bloem wordt opgenomen en zo een mooi deeg vormt. Dit alles is natuurlijk ook met de hand te doen.
 2. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af. Laat het zo 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur tot het is verdubbeld in volume. Neem het gerezen deeg uit de kom en kneed het even door tot al het lucht eruit is. Maak het plat tot een vierkante lap van 30 x 30 cm en breng de vier punten naar elkaar als een envelop. Doe dit vervolgens nog een keer met de nieuwe vier punten die zijn ontstaan. Draai  het om en bol het iets op. Laat deze bol nu 20 min. afgedekt rusten op het aanrecht. hamburger broodjes 4
 3. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van ca. 90 g. Maak van elk stukje een mooi rond bolletje en druk die vervolgens iets platter tot een dikke schijf. Verdeel deze over twee bakplaten die bekleed zijn met bakpapier. Hou voldoende ruimte over tussen de deegrondjes, want ze zullen tweemaal zo groot worden! Smeer elk deegrondje in met melk en laat ze een half uur rijzen. Ik laat ze nu rijzen in de oven die twee minuten aan heeft gestaan op 50°C en weer uit is gezet.
 4. Ongeveer 10 min. voor het einde van de rijstijd haal je ze uit de oven, zodat je nu de oven kunt voorverwarmen tot 180°C (conventioneel, geen hetelucht). Na deze laatste rijs besmeer je de gerezen deegbolletjes nog een keer met melk, je zult merken dat ze nu aanvoelen als zachte kussentjes. Bestrooi ze met wat sesamzaadjes en bak ze gedurende 18-20 minuten in de oven. Doe de bakplaten één voor één in de oven en niet tegelijk. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: Als je niet alle broodjes gebruikt, kun je ze prima invriezen. Laat ze bij een volgende gelegenheid in een afgesloten zak ontdooien.

hamburgers 3

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.